Společnost byla nucena odhalit tajemství, z čeho vlastně kolu vyrábí. Byla to tekutina získaná z hmyzu košenily. Košenila je hmyz žijící na Kanárských ostrovech a v Mexiku. Hmyz si sedne na rostlinu, vypije její šťávu a už se z místa nehne. Pro tento hmyz jsou připravena speciální pole. Hmyz sbírají vesničané ...
Samičky a vajíčka tohoto hmyzu produkují pigment zvaný karmín, který barví coca colu do hněda. Sušené košenily vypadají jako sultánky, ale ve skutečnosti je to hmyz! Nyní už víme, co znamená slovo "Coca" v názvu nápoje.
Co se skrývá pod slovem "Cola"?
K tomu potřebujete vyprávět příběh dělníka, který 23 let pracoval v továrně na kolu. Surovinou pro výrobu koly jsou sladké kořeny, kterými se živí různí savci včetně myší. Velké kolové společnosti klízejí tyto kořeny po tunách pomocí bagrů. Při sklizni mnoha tun kořenů nejsou schopni vyndat myši. Proto jsou kořeny rozdrceny i s tím, co bylo mezi kořeny. Teprve poté se z takové hmoty vytáhnou zbytky srsti, tlapek atd.! Protože má nápoj tmavší odstín, není vidět, že obsahuje také krev a žaludeční šťávy myší. Obří kolové společnosti se samozřejmě snaží škodlivé látky neutralizovat pomocí hemikálií. Zaměstnanec, který tento příběh vyprávěl, za 23 let nevypil ani skleničku koly.
Chemie všude, kam se podíváš
Vědci ve Washingtonu DC rozdělili složky, které jsou jednou ze součástí coca-coly. Zjistili, že karamel není roztavený cukr, ale chemická směs cukru, čpavku a siřičitanů, která se získává za vysokého tlaku a teploty. Může způsobit rakovinu plic, jater, štítné žlázy a leukémii. Bylo vysvětleno, že v plynu je alkohol: to je základ této velmi tajné přísady.
Do lihoviny se přidá několik kapek aromatických olejů, koriandru a skořice. A tekutina z košenilového hmyzu - díky karmínu vůbec neprošla certifikací, proto se cola v některých zemích nevyrábí.