Podrobná analýza sójových nápojů, kterou provedla Vysoká škola chemicko-technologická, odhalila, že právě Zajíc má z pohledu obsahu trans kyselin z celkových mastných kyselin nejhorší výsledky. Tyto tuky jsou spojovány s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění a dalšími zdravotními problémy.
Alarmující výsledky analýzy
Byly analyzovány různé produkty značky Zajíc a výsledky jsou skutečně zarážející:
- Zajíc Natural: 42,7 % trans mastných kyselin (TFA)
- Zajíc Plus: 33,75 % TFA
- Zajíc Smetana: 36,95 % TFA
- Zajíc Vláknina: 35,27 % TFA
Pro srovnání, takto vysoké obsahy trans tuků jsou v dnešní době v potravinách téměř nevídané a značně překračují běžné hodnoty.
Proč je složení tak problematické?
Složení těchto produktů je problematické, protože se nejedná o sušené tekuté sójové nápoje, ale spíše o směs škrobu a tuku s minimálním obsahem extraktu ze sójových bobů. To znamená, že očekávané přínosy sójových produktů zde prakticky chybí. Navíc vysoký obsah trans tuků zcela degraduje výživovou hodnotu těchto výrobků.
Nedostatečné informace pro zákazníky
Bohužel, obsah trans tuků není na obalech těchto produktů uveden. Zákazníci tak nemají možnost zjistit, jak problematické složení tyto nápoje mají. Tento nedostatek informací vede k mylnému dojmu, že se jedná o zdravější alternativu, což však není pravda.
Zajímavost: Jak poznat kvalitní sójové mléko?
Při výběru sójového mléka byste měli věnovat pozornost složení. Kvalitní sójové mléko obsahuje vysoký podíl sójového extraktu, bez přidaných trans tuků a škrobu. Vždy doporučujeme číst etikety a vybírat produkty od ověřených značek s dobrou pověstí.