Přeskočit na hlavní obsah

Pravda o sojovém mléku Zajíc: Skutečně zdravé, nebo spíše škodlivé?

Nápoj Sójový Zajíc
Věděli jste, že sojové mléko Zajíc, které je běžně dostupné v některých prodejnách zdravé výživy a často se objevuje na jídelníčcích lidí, kteří usilují o zdravý životní styl, vlastně vůbec zdravé není? Obsahuje totiž vysoké množství trans tuků, které jsou pro naše zdraví jednoznačně škodlivé.

Podrobná analýza sójových nápojů, kterou provedla Vysoká škola chemicko-technologická, odhalila, že právě Zajíc má z pohledu obsahu trans kyselin z celkových mastných kyselin nejhorší výsledky. Tyto tuky jsou spojovány s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění a dalšími zdravotními problémy.

Alarmující výsledky analýzy

Byly analyzovány různé produkty značky Zajíc a výsledky jsou skutečně zarážející:

  • Zajíc Natural: 42,7 % trans mastných kyselin (TFA)
  • Zajíc Plus: 33,75 % TFA
  • Zajíc Smetana: 36,95 % TFA
  • Zajíc Vláknina: 35,27 % TFA

Pro srovnání, takto vysoké obsahy trans tuků jsou v dnešní době v potravinách téměř nevídané a značně překračují běžné hodnoty.

Proč je složení tak problematické?

Složení těchto produktů je problematické, protože se nejedná o sušené tekuté sójové nápoje, ale spíše o směs škrobu a tuku s minimálním obsahem extraktu ze sójových bobů. To znamená, že očekávané přínosy sójových produktů zde prakticky chybí. Navíc vysoký obsah trans tuků zcela degraduje výživovou hodnotu těchto výrobků.

Nedostatečné informace pro zákazníky

Bohužel, obsah trans tuků není na obalech těchto produktů uveden. Zákazníci tak nemají možnost zjistit, jak problematické složení tyto nápoje mají. Tento nedostatek informací vede k mylnému dojmu, že se jedná o zdravější alternativu, což však není pravda.

Zajímavost: Jak poznat kvalitní sójové mléko?

Při výběru sójového mléka byste měli věnovat pozornost složení. Kvalitní sójové mléko obsahuje vysoký podíl sójového extraktu, bez přidaných trans tuků a škrobu. Vždy doporučujeme číst etikety a vybírat produkty od ověřených značek s dobrou pověstí.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kyselina askorbová - výroba je hnus

Věděli jste, že asi 96 % produktů s vitamínem C dostupných v Evropě je obvykle krystalická kyselina askorbová, syntetizovaná v továrnách na Dálném východě z americké dextrózy, která se velmi špatně vstřebává? Proto když céčko, tak jedině v přírodní levotočivé formě.

První případ postmortální studie u pacienta očkovaného proti SARS-CoV-2

V roce 2021 vyšel odborný článek, který popisoval úmrtí člověka, který zemřel po aplikaci vakcíny proti covidu. Článek jsem přeložil a můžete tedy nyní nahlédnout do vědeckých detailů, abyste si uvědomili, že nechat si do sebe píchnout něco, o čem se nic neví, je doslova šílenost!

Mikroplasty v tělíčkách dětí!

Zdraví a vývoj dětí ohrožují mikroplasty . Podle německých odborníků je situace nebezpečná . Kde se v organismu berou a co je jejich příčinou?