Přeskočit na hlavní obsah

Jde to i bez RoundUpu

Glyfosáty jsou problematické kvůli podezření z karcinogenity, jsou jedovaté pro vodní organismy a zřejmě přispívají k tzv. syndromu zhroucení včelstev. Naštěstí jsou na hubení plevele dostupné alternativy. Jde to i bez RoundUpu! Na plevel stačí horká voda!

Na veřejných prostranstvích mohou být úspěšně použity mechanické metody, tedy ruční pletí, strunové sekačky, křovinořezy, rotační kartáče a brány, nebo metody termické, tedy využití ohně, horkého vzduchu, infračerveného záření, horké vody, páry nebo pěny.

Inspirace z USA

V americkém Portlandu městská správa ve třech vybraných parcích zavedla nový model správy – zcela vyloučili používání pesticidů a zavedli dobrovolnickou spoluúčast lidí ze sousedství na údržbě parku. Od většího zapojení obyvatel do správy veřejných parků město očekává také menší výskyt vandalismu a nepořádku. 

Úplný zákaz používat pesticidy při údržbě veřejných prostranství platí od roku 2008 například ve francouzském Štrasburku. Přednost před chemií dostalo mulčování a hnojení kompostem a rostliny jsou vybírány s ohledem na stanoviště, aby vyžadovaly minimum péče a dobře prospívaly. Na odstraňování plevelů využívají rotační kartáče, plynové hořáky a horkou páru. 

Proč RoundUp nepoužívat? 

Je to herbicid používaný při pěstování tzv. RoundUp Ready geneticky modifikovaných plodin, ale i stále na mnoha zahradách, golfových hřištích a městských prostranstvích. Podle WHO je podezřelý z karcinogenity, ale i kdyby nebyl, zcela jistě poškozuje mikroorganismy, včetně našeho pro život naprosto zásadního mikrobiomu. Naše mikroby ovlivňují naši náladu, hmotnost i imunitní systém

Populární příspěvky z tohoto blogu

Káva prospívá

Nedávný výzkum naznačuje, že vyšší konzumace kávy byla spojena s nižším rizikem IBS (syndrom dráždivého tračníku). Někteří lidé se domnívají, že káva způsobuje gastrointestinální potíže, ale potřeba jít po kávě na toaletu neznamená způsobení žaludečních potíží. 

Proč kupujete Hydrolyzát kolagenu? Chtějte pouze HYDRÁT!

Hydrolyzát kolagenu je nejhorší prohešek, za který zcela zbytečně utrácíme peníze v domnění, že omládneme a klouby budou fungovat jako za mlada. Jednou pro vždy otevřeme oči a zavrhněme všechny produkty, které obsahují ve svém složení hydrolyzát kolagenu. Vyvařené kůže, kopyta a podobné s minimální vstřebatelností opravdu nemáme důvod konzumovat.

Plevel? Jde to i bez RoundUpu

Glyfosáty jsou problematické kvůli podezření z karcinogenity, jsou jedovaté pro vodní organismy a zřejmě přispívají k tzv. syndromu zhroucení včelstev. Proto je vhodné používat na likvidaci plevele dostupné alternativy.