Přeskočit na hlavní obsah

Jde to i bez RoundUpu

Glyfosáty jsou problematické kvůli podezření z karcinogenity, jsou jedovaté pro vodní organismy a zřejmě přispívají k tzv. syndromu zhroucení včelstev. Naštěstí jsou na hubení plevele dostupné alternativy. Jde to i bez RoundUpu! Na plevel stačí horká voda!

Na veřejných prostranstvích mohou být úspěšně použity mechanické metody, tedy ruční pletí, strunové sekačky, křovinořezy, rotační kartáče a brány, nebo metody termické, tedy využití ohně, horkého vzduchu, infračerveného záření, horké vody, páry nebo pěny.

Inspirace z USA

V americkém Portlandu městská správa ve třech vybraných parcích zavedla nový model správy – zcela vyloučili používání pesticidů a zavedli dobrovolnickou spoluúčast lidí ze sousedství na údržbě parku. Od většího zapojení obyvatel do správy veřejných parků město očekává také menší výskyt vandalismu a nepořádku. 

Úplný zákaz používat pesticidy při údržbě veřejných prostranství platí od roku 2008 například ve francouzském Štrasburku. Přednost před chemií dostalo mulčování a hnojení kompostem a rostliny jsou vybírány s ohledem na stanoviště, aby vyžadovaly minimum péče a dobře prospívaly. Na odstraňování plevelů využívají rotační kartáče, plynové hořáky a horkou páru. 

Proč RoundUp nepoužívat? 

Je to herbicid používaný při pěstování tzv. RoundUp Ready geneticky modifikovaných plodin, ale i stále na mnoha zahradách, golfových hřištích a městských prostranstvích. Podle WHO je podezřelý z karcinogenity, ale i kdyby nebyl, zcela jistě poškozuje mikroorganismy, včetně našeho pro život naprosto zásadního mikrobiomu. Naše mikroby ovlivňují naši náladu, hmotnost i imunitní systém

Populární příspěvky z tohoto blogu

Káva prospívá

Nedávný výzkum naznačuje, že vyšší konzumace kávy byla spojena s nižším rizikem IBS (syndrom dráždivého tračníku). Někteří lidé se domnívají, že káva způsobuje gastrointestinální potíže, ale potřeba jít po kávě na toaletu neznamená způsobení žaludečních potíží. 

Proč NEodměňovat děti sladkostmi?

Není pochyb o tom, že nadměrná konzumace cukru škodí. Omezovat jakékoliv doslazování je jedním z mála doporučení, na kterém se už shodují zdravotníci celého světa. Přesto se u nás v mnoha školkách běžně odměňuje sladkostmi, ve školách děti dostávají slazené čaje nebo mléka a v nemocnicích najdete na chodbách automaty s limonádami. Vrcholem šílenství jsou pak lékaři a zubaři, kteří po ošetření nabízejí bonbón.

Je zdravější ovesné nebo kravské mléko?

V rámci průzkumu vědci zkoumali 237 rostlinných mléčných výrobků od 23 různých výrobců. Poté porovnali výživové hodnoty, minerály, vitamíny a stopové prvky rostlinných mlék s hodnotami kravského mléka. Výsledek pak překvapil i samotné výzkumníky.