Přeskočit na hlavní obsah

Libeček - krok ke zdraví

Tradice pěstování libečku v Evropě sahá hluboko do minulosti. Byl často k nalezení i v klášterních bylinných zahradách, kde ho používali na výrobu bylinných likérů, jako koření, ale i jako lék. Jeho chuť je výrazná a léčivé účinky téměř zázračné. Našel jsem 5 důvodů, proč pěstovat libeček.

1. Je vynikajícím kořením. Sklízet se na libečku dá úplně vše. Od plodů přes listy až po oddenky a kořeny. V kuchyni je ceněn pro svou vůni a chuť, která je často přirovnávána k chuti maggi.Čerstvé i sušené listy jsou skvělým kořením na dochucení polévek a omáček, do pomazánek, masových pokrmů nebo luštěnin, hodí se i do salátů nebo např. na vařené brambory či bramborovou kaši. Jeho aroma je výrazné, takže ho do pokrmů přidávejte poměrně málo.Oddenky libečku a jeho oloupaný čerstvý kořen se dají upravovat jako zelenina, nejlepší jsou pokrájené a přidané do polévky. Plody (semena libečku) mají o něco sladší chuť než listy. Používají se jak k dochucování jídel, tak na výrobu bylinných likérů, kterým dodávají nasládle kořenitou chuť. Vhodné jsou i do salátů nebo na vařené brambory, v některých krajích se používají i jako koření k dochucení masa. Všechny části rostliny se dají sušit pro další uskladnění. Listy a oddenky můžete navíc zmrazit pro pozdější použití. Usušené listy skladujte v tmavé nádobě, aby si zachovaly zelenou barvu.

2. Vyléčí zažívací potíže
Jednou z velmi prospěšných vlastností libečku je příznivý vliv na naše zažívání. Zlepšuje trávení a stimuluje produkci trávicích šťáv. Může pomoci lidem trpícím nechutenstvím, nedostatečností žaludku a žlučníku, pocitem „těžkého břicha“ po jídle a lidem s celkově pomalým zažíváním. Je také účinným pomocníkem proti plynatosti, za tímto účelem můžeme přidávat jeho listy či semena do pokrmů nebo si po jídle připravit slabší čaj z listů a semen, popřípadě kořene.
Vědci také objevili, že libeček je velice efektivní v boji proti bakteriím, jako jsou E. coli, Salmonela, H. pylori a H. influenzae.

3. Vyřeší bolesti kloubů. Libeček je také prospěšný pro jedince trpící kloubními potížemi, jako jsou revma, artróza nebo dna. Za tímto účelem můžete použít všechny části rostliny, ale nejvýraznější účinek má v tomto případě kořen. Krátkým povařením sušeného kořene si připravte čaj, ten pijte několikrát denně. Kořen se dá ale konzumovat začerstva, stačí, když ho oloupete a upravíte jako zeleninu, např. v polévce. Někteří léčitelé doporučují lidem trpícím výše jmenovanými kloubními potížemi i koupele s přídavkem odvaru.

4. Pročistí tělo
Čaj z libečku má výrazné močopudné, a tím také čisticí účinky. Naše tělo zbavuje usazených toxických látek, čistí krev. Detoxikační působení se může projevit i lehce zvýšeným pocením po jeho konzumaci, kdy z těla odcházejí škodlivé látky. Často se přidává do bylinných směsí proti potížím s močením, ledvinami a prostatou. Je totiž vysoce močopudný a podporuje vylučování bez ztráty elektrolytů. Tak přispívá k častějšímu močení, a tím i k vylučování ledvinových kamenů. Těhotné ženy by se mu však měly raději vyhnout.

5. Zklidňuje alergie Zklidňující efekt libečku pomáhá přirozeně bojovat proti symptomům alergií. Quercetin, sloučenina obsažená v libečku, tlumí uvolnění histaminu a zmenšuje podráždění způsobená přecitlivělostí vůči některým složkám přírody.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Káva prospívá

Nedávný výzkum naznačuje, že vyšší konzumace kávy byla spojena s nižším rizikem IBS (syndrom dráždivého tračníku). Někteří lidé se domnívají, že káva způsobuje gastrointestinální potíže, ale potřeba jít po kávě na toaletu neznamená způsobení žaludečních potíží. 

Proč kupujete Hydrolyzát kolagenu? Chtějte pouze HYDRÁT!

Hydrolyzát kolagenu je nejhorší prohešek, za který zcela zbytečně utrácíme peníze v domnění, že omládneme a klouby budou fungovat jako za mlada. Jednou pro vždy otevřeme oči a zavrhněme všechny produkty, které obsahují ve svém složení hydrolyzát kolagenu. Vyvařené kůže, kopyta a podobné s minimální vstřebatelností opravdu nemáme důvod konzumovat.

Jedovaté Goji

Věděli jste, že plody goji obsahovaly devět let zakázaný přípravek na hubení hmyzu? Je to sice už stará záležitost, ale otázkou je, zda kontroly této superpotraviny stále probíhají.