Přeskočit na hlavní obsah

Pleť v každém věku: Jak o ni pečovat ve dvaceti, třiceti, čtyřiceti a později


Možná máte pocit, že na přípravky proti vráskám máte čas až do vašich... třiceti, padesáti? Kdy je vlastně správný čas začít je používat? A co nejvíc ocení pleť ve dvaceti? Jakou zvolit péči v každé životní dekádě, aby vaše pleť zůstala co nejdéle svěží a mladistvá?

Když je vám dvacet

S vráskami si ve dvaceti neděláte starosti. Největším prohřeškem v tomto věku bude pravděpodobně to, že v létě zapomínáte na ochranu před UV zářením a že chodíte spát neodlíčená. Pokud si tyto zlozvyky ohlídáte, vaše kůže vám později poděkuje.

Myslete na zdravý životní styl, dostatečně spěte, dobře jezte a naučte se bojovat se stresem,“ říká newyorská dermatoložka Julie Russak. „Vaše pokožka produkuje dostatečné množství kolagenu. Ale osvojit si dobré návyky v tomto věku znamená v budoucnu lepší pleť.“ Na co se tedy zaměřit?

Hydratační krém s SPF: Opalovací krémy zabraňují pronikání UV záření do pokožky a minimalizují poškození volnými radikály, které mohou způsobit předčasné stárnutí. A víme, že UV záření je viníkem 80 procent viditelných známek stárnutí. Vyberte si krém se SPF, který vám vyhovuje, a používejte na tělo i obličej. Pokud máte nedůvěru k chemických UV filtrům, využijte fyzikální – oxid zinečnatý a titaničitý. V současné době je na trhu dostatek výrobků s těmito filtry (včetně make-upů i BB krémů) a s jistotou, že nezatěžujete tělo nadměrnou chemií.

Přípavky s retinolem: Možná vás napadne, proč retinol, když nemáte žádné vrásky? „Po dosažení věku 20 let se v pokožce každý rok vytvoří o 1% méně kolagenu,“ říká doktorka Russak. „Retinol nejen stimuluje produkci kolagenu, ale také pomáhá sjednotit tón pleti. Ideální je používat ho v nočním krému

Když je vám třicet

Na vašem obličeji můžete pozorovat první vrásky a ochablou kůži. Pleť se začíná ztenčovat a přichází o kolagen. Důležité je dodávat pokožce dostatek hydratace a vitamínů, a to nejen v kosmetice, ale také ve stravě. Hodně pijte, jezte vitamíny, především antioxidanty, které jsou hlavními spojenci v boji proti stárnutí.

Čištění: Naučte se pleť důkladně čistit a tento krok nevynechávejte! Pěnivé odličovače mohou vysušovat pokožku, vyzkoušejte hydrofilní oleje. Nevysušují a jsou navíc plné antioxidantů, které vám pomohou bojovat proti známkám předčasného stárnutí.

Sérum: Klíčovým produktem vaší kosmetické rutiny se stávají séra. Séra s vitaminem C, vitamínem E a kyselinou ferulovou mohou pomoci v pokožce „opravit“ škody, které napáchalo například UV záření, znečištěný vzduch a podobně.

Hydratujte: Jelikož se snižuje produkce kolagenu, budete potřebovat další hydrataci. Hledejte výrobky obsahující živý kolagen, kyselinu hyaluronovou, ty dodají pokožce dostatek vody. A nezapomínejte pít.

Přidejte do jídelníčku bílkoviny, zeleninu, železo a vitamin C. Zaměřte se na omega-3 mastné kyseliny – jsou zdravé pro vaše srdce a cévy, působí v těle protizánětlivě a navíc prospívají vašemu mozku. Najdete je především v tučných rybách.

Když je vám čtyřicet

Pleť je sušší, hrubší, možná na sobě zpozorujete, že rány se již tak rychle nehojí. Pokožka ztrácí pevnost a pružnost a vrásky se prohlubují. Mohou se objevit i prasklé žilky.

Pokožka je také náchylnější k podráždění. Popřemýšlejte o tom, jestli není čas vyzkoušet kosmetiku pro citlivější pleť. Používejte výživné pleťové masky, vyhněte se naopak častému peelingu. Pokud nechodíte na kosmetiku, zajděte si alespoň jednou a nechte si doporučit správnou péči. I když stále musíte používat antioxidanty a SPF, zkuste také následující procedury.

Peptidové sérum: Peptidy jsou stavebními kameny pokožky a mají vliv i na stimulaci kolagenu. Vyzkoušejte aplikaci peptidového séra.

Oční krém: Oči jsou obecně prvním místem, které vykazuje známky stárnutí, protože pokožka je v této oblasti velmi jemná. Najděte si oční krém, který obsahuje antioxidanty nebo retinol a používejte ráno i večer.

Omezte špatné návyky: V tomto věku se na vaší pokožce mnohem více projeví vaše zlozvyky. Nedostatek spánku, nevhodná strava, kouření. Kuřáci mají více vrásek, neboť jejich pleť ztrácí vitamín C, kolagen a elastin a kvůli tomu může mít šedivý nebo zažloutlý nádech. Především ženy kuřačky pak často vypadají starší, než ve skutečnosti jsou. I vlasy v důsledku kouření slábnou, ztrácejí pigment a vitalitu. Pokud tedy kouříte, je čas s tím skončit právě teď.

Když je vám padesát a více

Po padesátce se pokožka začíná intenzívně vysušovat, vrásky se prohlubují. Objevují se pigmentové skvrny, kůže má matný vzhled. Stále je důležité chránit pleť před sluníčkem pomocí UV filtrů a proti pigmentovým skvrnám si můžeme pomoci nejrůznějšími séry a krémy, které mají na pleť bělicí účinek. Prim v tomto případě hraje pravidelnost.

Oleje: Lehké hydratační krémy vám už naprosto stačit nebudou. Vyměňte je za hutné a výživné a nebojte se rovnou vyzkoušet také pleťové oleje. Nanášejte je ale vždy na vlhkou pleť, aby byly schopny v pokožce uzavřít vodu a zároveň ji vyživovaly a hydratovaly.

Noční výživa: Možná jste používali hutný výživný noční krém již dříve, teď se ale bez něj neobejdete. Dodá pleti výživu, hydrataci i potřebné vitamíny.

Ceramidy: S přibývajícím věkem se pokožka ztenčuje – v některých případech je téměř průhledná – a ztrácí spoustu podkladové tukové vrstvy, která ji udržuje hladkou a pružnou. Pomoci mohou krémy s ceramidy.

Po padesátce je důležité sledovat podíl cukru ve stravě. V určitém věku tělo ztrácí schopnost využívat glukózu – náš primární zdroj energie – tak efektivně. Pokud ji nevyužijí buňky pro svou činnost, tělo ji musí uložit do tukových zásob. Vyměňte tedy jednoduché cukry za kvalitní sacharidy. Pokračujte v konzumaci bílkovin a zeleniny a zařaďte do jídelníčku jídla bohatá na fytoestrogeny. Ty by mohly zmírnit příznaky klimakteria. Patří mezi ně pohanka, jáhly a celozrnná rýže.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Káva prospívá

Nedávný výzkum naznačuje, že vyšší konzumace kávy byla spojena s nižším rizikem IBS (syndrom dráždivého tračníku). Někteří lidé se domnívají, že káva způsobuje gastrointestinální potíže, ale potřeba jít po kávě na toaletu neznamená způsobení žaludečních potíží. 

Proč kupujete Hydrolyzát kolagenu? Chtějte pouze HYDRÁT!

Hydrolyzát kolagenu je nejhorší prohešek, za který zcela zbytečně utrácíme peníze v domnění, že omládneme a klouby budou fungovat jako za mlada. Jednou pro vždy otevřeme oči a zavrhněme všechny produkty, které obsahují ve svém složení hydrolyzát kolagenu. Vyvařené kůže, kopyta a podobné s minimální vstřebatelností opravdu nemáme důvod konzumovat.

Jedovaté Goji

Věděli jste, že plody goji obsahovaly devět let zakázaný přípravek na hubení hmyzu? Je to sice už stará záležitost, ale otázkou je, zda kontroly této superpotraviny stále probíhají.