Přeskočit na hlavní obsah

Vysoce zpracované potraviny vedou k přejídání, příjmu více kalorií a nadváze

Jedna velmi kvalitní studie sledovala dvě skupiny jedlíků a na střídačku jim vždy dva týdny nabízela jídla založená na skutečných, nebo na vysoce zpracovaných potravinách. Jídla v obou skupinách měla obdobný obsah kalorií, cukru, tuků a bílkovin, sodíku a vlákniny. Účastníci studie mohli jíst bez omezení. Výsledek?

Mezi účastníky bylo deset mužů a deset žen všech váhových kategorií. Vše, co po celou dobu sledování jedli, bylo pečlivě zaznamenáno.

Ti, kteří jedli vysoce zpracované produkty, v průměru denně snědli o 500 kalorií více. Jedli více sacharidů a tuků, příjem bílkovin byl zhruba stejný.

Jak vysvětlit, že vysoce průmyslově zpracované potraviny vedou k vyššímu příjmu kalorií?

Asi nejde o živiny ani o chuť, protože obě skupiny byly stejně chuťově spokojené. Nejzajímavější hypotézu nabízejí hormony. Při konzumaci skutečných potravin se v krvi zvýšilo množství hormonu PYY. To je hormon produkovaný ve střevech, který potlačuje chuť k jídlu. A hladina hormonu hladu ghrelinu se snížila. Případně je možná příčina i v případě konzumace aditiv, které ve skutečných potravinách nejsou.

Problém, jak se zdá, není v množství živin, ale je ve zpracování. Jediným správným řešením je konzumovat jen skutečné potraviny a jídla z nich. A pokud si nevíte rady, jak na to, doporučuji knihu od Margit!

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kyselina askorbová - výroba je hnus

Věděli jste, že asi 96 % produktů s vitamínem C dostupných v Evropě je obvykle krystalická kyselina askorbová, syntetizovaná v továrnách na Dálném východě z americké dextrózy, která se velmi špatně vstřebává? Proto když céčko, tak jedině v přírodní levotočivé formě.

První případ postmortální studie u pacienta očkovaného proti SARS-CoV-2

V roce 2021 vyšel odborný článek, který popisoval úmrtí člověka, který zemřel po aplikaci vakcíny proti covidu. Článek jsem přeložil a můžete tedy nyní nahlédnout do vědeckých detailů, abyste si uvědomili, že nechat si do sebe píchnout něco, o čem se nic neví, je doslova šílenost!

Mikroplasty v tělíčkách dětí!

Zdraví a vývoj dětí ohrožují mikroplasty . Podle německých odborníků je situace nebezpečná . Kde se v organismu berou a co je jejich příčinou?