Přeskočit na hlavní obsah

Mikroorganismy jako palivo i lék

Využití mikroorganismů v běžném životě je překvapující. Můžeme je využít pro zdraví, při léčbě a klidně i pro natankování paliva. To vše umí malá mikroskopická řasa chlorella.

Biopalivo

První biopalivo vyrobené z řas si celosvětově patentovala americká firma Algenol Biofuels na Floridě. Je ekologické, s nízkým obsahem uhlíku. Distribuovat ho má firma Protec Fuel a slibuje příznivou cenu 1,30 dolaru za americký galon, což je méně než za klasický benzin. V Česku se o vývoj biopaliva z řas pokoušela firma Ecofuel.

Zelené biopalivo se  vyrábí tak, že firma dá do průhledného vaku řasu a oxid uhličitý, vystaví je na slunce a to ze směsi díky fotosyntéze udělá palivo. Řasy takhle visí na polích, která připomínají ta solární. Řasy mají ale velký potenciál nejen v případě paliv. 

Potravina a lék v jednom


Už nyní se úžasné vlastnosti mikrořas využívají v potravinových doplňcích. U nás v ČR ty nejlepší jsou pod značkou Queen Euniké. Jejich výrobky s mikrořasou chlorella jsou totiž jako jediné navíc i při zpracování mikronizované. Na našem trhu jsou spoustu let a pomáhají tak statisícům zákazníků.


Mikrořasy jsou coby potravina či doplněk sravy velmi žádané pro celou řadu tělu prospěšných látek, které nejsou výsledkem chemického procesu. Obsahují vitaminy, ochranné látky, látky podporující růst a regeneraci buněk.

Od šedesátých let se jejich výzkumem úspěšně zabývá české vědecké centrum Algatech při Mikrobiologickém ústavu Akademie věd v Třeboni. Řasu chlorelu pro výzkum i prodej si sami pěstují kousek od rybníku Svět na speciálních plošinách, kde voda proudí celý den. Vypadá to, jako by si ústav přeléval zelenou vodu sem a tam. Ve skutečnosti ale řasa při proudění v tenké vrstvě vody na slunci velmi rychle roste. Řasy se pak od vody oddělují centrifugací, odstředivou silou se buňky zachytí na speciálním disku a projdou dezintegrací. Vznikne velmi jemný ostře zelený prášek, ze kterého se následně doplňky stravy vyrábí. Nejlepší forma je tobolka.


Vědci řasy zkoumají také jako možnou náhradu masa a bílkoviin, řasy pomáhají při výzkumu fotosyntézy a rostlinné produkce, léčbě rakoviny i při ekologické likvidaci vzácných kovů z elektroniky.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Káva prospívá

Nedávný výzkum naznačuje, že vyšší konzumace kávy byla spojena s nižším rizikem IBS (syndrom dráždivého tračníku). Někteří lidé se domnívají, že káva způsobuje gastrointestinální potíže, ale potřeba jít po kávě na toaletu neznamená způsobení žaludečních potíží. 

Proč NEodměňovat děti sladkostmi?

Není pochyb o tom, že nadměrná konzumace cukru škodí. Omezovat jakékoliv doslazování je jedním z mála doporučení, na kterém se už shodují zdravotníci celého světa. Přesto se u nás v mnoha školkách běžně odměňuje sladkostmi, ve školách děti dostávají slazené čaje nebo mléka a v nemocnicích najdete na chodbách automaty s limonádami. Vrcholem šílenství jsou pak lékaři a zubaři, kteří po ošetření nabízejí bonbón.

Je zdravější ovesné nebo kravské mléko?

V rámci průzkumu vědci zkoumali 237 rostlinných mléčných výrobků od 23 různých výrobců. Poté porovnali výživové hodnoty, minerály, vitamíny a stopové prvky rostlinných mlék s hodnotami kravského mléka. Výsledek pak překvapil i samotné výzkumníky.