Přeskočit na hlavní obsah

Kolik vody pít

Voda tvoří zhruba 60% hmotnosti lidského těla. A je důležité si uvědomit, že voda se z organizmu neustále ztrácí, hlavně prostřednictvím močení a pocení. Názory na to, jaké množství vody bychom měli denně pít, se občas docela liší. 

To jaké množství vody denně byste měli vypít, závisí – stejně jako vše v oblasti výživy a zdraví – na konkrétním jedinci a také na řadě dalších vnitřních i vnějších faktorů, které ovlivňují vaší denní potřebu vody. 

Udržování rovnováhy tekutin v těle je nutné pro přežití. Proto nás evoluce vybavila vnitřním mechanismem, který reguluje, jak často pijeme a kolik toho vypít potřebujeme. Pokud se obsah vody v organizmu dostane pod určitou mez, aktivuje se pocit žízně. Žízeň je kontrolovaný mechanizmus, podobně jako dýchání (prostě je to něco co si vědomě neuvědomujeme a funguje to nezávisle na naší vůli).

Čistá voda není jedinou tekutinou, která se podílí na udržování rovnováhy tekutin v těle. Svou roli hrají také jiné nápoje a dokonce i některé potraviny mohou mít podstatný vliv na hydrataci organizmu.

Řada odborných společností doporučuje denní příjem vody kolem 2 litrů, což odpovídá zhruba 8 menším sklenicím vody o objemu 250 ml.

Na základě výzkumu a bádání se věci mají takto

  • Mírná dehydratace vyvolaná cvičením nebo teplem může negativně ovlivnit jak tělesné tak duševní pochody
  • Pití vody může dočasně zrychlit váš metabolizmus a pití vody půl hodiny před jídlem vám může pomoci konzumovat méně kalorií.
  • Pití dostatečného množství vody může pomáhat v léčbě a prevenci řady zdravotních problémů, včetně zácpy a ledvinových kamenů. Lidé, kteří pijí více vody, mají menší riziko vzniku rakoviny močového měchýře a tlustého střeva.
  • Na rovnováze tekutin se kromě vody podílí také další nápoje, které vypijete, včetně nápojů s obsahem kofeinu, jako jsou například čaj nebo káva. Voda je také obsažena ve většině potravin. Pokud pijete kávu nebo čaj a současně jíte potraviny s vysokým obsahem vody, může vám to stačit na udržení rovnováhy tekutin v těle za normálních okolností (pokud se například hodně nepotíte).
  • Pokud se hodně potíte, dbejte na pravidelné doplňování tekutin. Nejlepší je pít čistou vodu. Sportovci, kteří intenzivně cvičí, mohou také kromě vody, potřebovat doplnit elektrolyty.
  • Zvýšenou potřebu vody mají kojící a menstruující ženy nebo lidé během zvracení či průjmu. Zde je potřeba dbát na doplnění vody do organizmu.
  • Denní příjem vody by si pravidelně měli hlídat také starší osoby, protože některé studie potvrzují, že ve vyšším věku mechanizmus žízně přestává fungovat (starší lidé nemají pocit žízně).

Populární příspěvky z tohoto blogu

Káva prospívá

Nedávný výzkum naznačuje, že vyšší konzumace kávy byla spojena s nižším rizikem IBS (syndrom dráždivého tračníku). Někteří lidé se domnívají, že káva způsobuje gastrointestinální potíže, ale potřeba jít po kávě na toaletu neznamená způsobení žaludečních potíží. 

Proč NEodměňovat děti sladkostmi?

Není pochyb o tom, že nadměrná konzumace cukru škodí. Omezovat jakékoliv doslazování je jedním z mála doporučení, na kterém se už shodují zdravotníci celého světa. Přesto se u nás v mnoha školkách běžně odměňuje sladkostmi, ve školách děti dostávají slazené čaje nebo mléka a v nemocnicích najdete na chodbách automaty s limonádami. Vrcholem šílenství jsou pak lékaři a zubaři, kteří po ošetření nabízejí bonbón.

Je zdravější ovesné nebo kravské mléko?

V rámci průzkumu vědci zkoumali 237 rostlinných mléčných výrobků od 23 různých výrobců. Poté porovnali výživové hodnoty, minerály, vitamíny a stopové prvky rostlinných mlék s hodnotami kravského mléka. Výsledek pak překvapil i samotné výzkumníky.