Přeskočit na hlavní obsah

Chléb nejlépe uchováte ve wrapáčku WRAP UP

V textilní sáčcích nebo utěrkách chleba rychle okorá a tvrdne. V plastovém pytlíku zase „gumovatí“ a plesniví. Někdo radí dřevěné či plechové chlebníky, jiný třeba různé kombinace obalů. Ale na trhu existuje ještě jeden typ obalu - Wrap Up (lidově wrapáček). Jak funguje?

 

Trikem pytlíku wrapáčku, který se vyrábí na Moravě, je vrchní vrstva z bavlny a vnitřní textilní membrána, která udrží pečivo déle čerstvé a současně odolává plísni. Bylo třeba najít takový typ  materiálu, který sice na jednu stranu částečně dýchá, aby se obsah sáčku hned nezapařil, ale který by na druhou stranu alespoň částečně zpomaloval průnik vlhkosti. Výsledná textilie je tzv. paropropustná, současně má potřebné vlastnosti pro udržování vlhkosti. Do takového obalu je důležité dát rozkrojený bochník řezem dolů, aby nevyschl a neztvrdl.

Pro běžnou údržbu pytlíku Wrap Up stačí vysypat drobky (vnitřní vrstvu lze vytáhnout a vyklepat) či otřít vnitřek od zbytků mouky vlhkým hadříkem. Praní celého obalu je potřeba až v případě zašpinění i vrchní bavlny. Prát se dá šetrně v ruce i na čtyřicítku v pračce.
Výrobce má materiál otestován na těžké kovy, které by se mohly uvolnit do potraviny a tzv. metodou výluhu, zda neobsahuje nebezpečné látky typu ftalátů či parabenů. Získal také atest pro použití pro suché potraviny a pečivo.

Výsledek uskladnění chleba ovlivní, jakým způsobem chleba či pečivo skladujete, kvalita výrobku a také zda jde o chleba již balený v igelitu, krájený a v čem ho ponesete domů. 

Otevřené bedny, ve kterých putuje chléb z pekáren do prodejen, mají kvůli prodyšnosti otvory i na dně a bocích, a tak se k naskládaným bochníkům mohou dostat i různé nečistoty z okolí. Největší šance, že tomu tak nebude, je koupit si kvalitní chleba, a to přímo tam, kde jej pečou. 

Proč se pečivo kazí?

Jedním z problémů je opětovné využívání starého, neprodaného chleba zpět do chlebového těsta. Tak se dovnitř do nového chleba dostávají zbytky toho všeho, co předcházející bochníky potkalo. Proto je možné, že chleba plesniví i od prostředka.

Lepší kupovat chleba nebalený, buď rovnou do speciálního pytlíku, nebo třeba papírového sáčku, ne do igelitu. Stejně tak k delšímu skladování není vhodné rozpékané pečivo, například obarvené karamelem do hněda. Obsahuje cukr, který ho má obarvit, což je krmivo pro všechny mikroorganismy. 

A vyplatí se koupit kvalitní chleba, i kdyby byl dražší. Kromě lepší chuti chléb déle vydrží v dobré kondici. Kupte si v pondělí dobrý kvalitní chleba, bez igelitu, bez plísní, vydrží vám nejméně do pátku. 

Populární příspěvky z tohoto blogu

Káva prospívá

Nedávný výzkum naznačuje, že vyšší konzumace kávy byla spojena s nižším rizikem IBS (syndrom dráždivého tračníku). Někteří lidé se domnívají, že káva způsobuje gastrointestinální potíže, ale potřeba jít po kávě na toaletu neznamená způsobení žaludečních potíží. 

Proč kupujete Hydrolyzát kolagenu? Chtějte pouze HYDRÁT!

Hydrolyzát kolagenu je nejhorší prohešek, za který zcela zbytečně utrácíme peníze v domnění, že omládneme a klouby budou fungovat jako za mlada. Jednou pro vždy otevřeme oči a zavrhněme všechny produkty, které obsahují ve svém složení hydrolyzát kolagenu. Vyvařené kůže, kopyta a podobné s minimální vstřebatelností opravdu nemáme důvod konzumovat.

Plevel? Jde to i bez RoundUpu

Glyfosáty jsou problematické kvůli podezření z karcinogenity, jsou jedovaté pro vodní organismy a zřejmě přispívají k tzv. syndromu zhroucení včelstev. Proto je vhodné používat na likvidaci plevele dostupné alternativy.