Glyfosáty
jsou problematické kvůli
podezření z karcinogenity, jsou jedovaté pro vodní organismy a zřejmě
přispívají k tzv. syndromu zhroucení včelstev. Proto je vhodné používat na likvidaci plevele dostupné alternativy.
Úplný zákaz používat pesticidy při údržbě veřejných prostranství platí od roku 2008 například ve francouzském Štrasburku. Přednost před chemií dostalo mulčování a hnojení kompostem a rostliny jsou vybírány s ohledem na stanoviště, aby vyžadovaly minimum péče a dobře prospívaly. Na odstraňování plevelů využívají rotační kartáče, plynové hořáky a horkou páru.
Proč ne RoundUp?
Je to herbicid používaný při pěstování tzv. RoundUp Ready geneticky modifikovaných plodin, ale i stále na mnoha zahradách, golfových hřištích a městských prostranstvích. Podle WHO je podezřelý z karcinogenity, ale i kdyby nebyl, zcela jistě poškozuje mikroorganismy, včetně našeho pro život naprosto zásadního mikrobiomu. Naše mikroby ovlivňují naši náladu, hmotnost i imunitní systém.
Na veřejných prostranstvích mohou být úspěšně použity tyto metody
MECHANICKÉ ODSTRANĚNÍ PLEVELE
- ruční pletí
- strunové sekačky
- křovinořezy
- rotační kartáče a brány
TERMICKÉ ODSTRANĚNÍ PLEVELE
- oheň
- horký vzduch
- infračervené záření
- horká voda
- pára nebo pěna
Inspirace z USA
V americkém Portlandu městská správa ve třech vybraných parcích zavedla nový model správy – jednak zcela vyloučili používání pesticidů, jednak zavedli dobrovolnickou spoluúčast lidí ze sousedství na údržbě parku. Od většího zapojení obyvatel do správy veřejných parků město očekává také menší výskyt vandalismu a nepořádku.Úplný zákaz používat pesticidy při údržbě veřejných prostranství platí od roku 2008 například ve francouzském Štrasburku. Přednost před chemií dostalo mulčování a hnojení kompostem a rostliny jsou vybírány s ohledem na stanoviště, aby vyžadovaly minimum péče a dobře prospívaly. Na odstraňování plevelů využívají rotační kartáče, plynové hořáky a horkou páru.
Proč ne RoundUp?
Je to herbicid používaný při pěstování tzv. RoundUp Ready geneticky modifikovaných plodin, ale i stále na mnoha zahradách, golfových hřištích a městských prostranstvích. Podle WHO je podezřelý z karcinogenity, ale i kdyby nebyl, zcela jistě poškozuje mikroorganismy, včetně našeho pro život naprosto zásadního mikrobiomu. Naše mikroby ovlivňují naši náladu, hmotnost i imunitní systém.