Přeskočit na hlavní obsah

Není chlorella jako chlorella!

Při výběru doplňku stravy je nutné vždy vědět víc. Například původ surovin, původ výrobce a jaké technologie jsou použity při výrobě. U chlorelly je podstatné vědět také jakým způsobem se pěstuje a následně zpracovává pro výrobu.

Chlorela patří mezi jednobuněčné zelené řasy, spirulina se řadí botanicky mezi sinice. Na obalech výrobků se chlorela uvádí pod celým názvem Chlorella pyrenoidosa, nebo Chlorella vulgaris, u nás v ČR máme dokonce i označení Chlorella SP, která pochází z pěstírny Mikrobiologického ústavu Akademie věd v Třeboni. Mezi hlavní producenty chlorely patří Japonsko, Německo a Taiwan. Česká republika se sice řadí mezi malé producenty, o to větší je důraz kladen na kvalitu.

Řasa je zdrojem bílkovin (42-58 % obsahu sušiny), tuků (5-40 % sušiny), sacharidů (12 -55 % v sušině), které jsou tvořeny redukujícími cukry a polysacharidy jako je škrob a celulóza. Významným polysacharidem je např. i β1-3 glukan dávaný do souvislosti s imunomodulačním účinkem. Dále obsahuje celou řadu vitaminů (A, C, sk. B), minerálních látek (draslík, hořčík, fosfor, vápník, železo, jod, …), pigmentů (chlorofyl, β- karoten jako prekurzor vitaminu A), stopových prvků a dalších bioaktivních látek.  Díky svému složení je chlorela spojována s celou řadou pozitivních účinků na lidský organismus. Na druhou stranu mohou mít jak chlorela, tak spirulina vlivem prostředí, ve kterých jsou pěstovány, či nadměrným obsahem svých přirozených látek, zcela opačný efekt. Proto Chlorella SP pěstovaná v Třeboni prochází vždy důkladnými rozbory, než se dostane k výrobci, který ji následně zpracuje ve farmaceutické firmě v podobě doplňku stravy.


Vlivem možné akumulace těžkých kovů (olovo, kadmium,…) či produkcí toxinů (mikrocystiny, anatoxin…), nejsou-li zaručeny ideální podmínky pěstování, či není-li jejich případná přítomnost odhalena výrobcem za pomocí analýzy suroviny, může dojít i k dlouhodobé expozici s dopady na zdraví (poškození jater, nervové soustavy apod.). Popisován je někdy vysoký obsah jodu (jindy prakticky nulový obsah), který může být kontraindikací např. u osob s poruchami štítné žlázy, s chronickými autoimunitními záněty, vysoký obsah vitaminu A (při vysokém denním přívodu vzniká nebezpečí teratogenity plodu) či vitaminu K (kontraindikace u osob užívajících léky na ředění krve či jiné např. protizánětlivé léky), přítomnost fenylalaninu (u osob s porušeným metabolismem této aminokyseliny musí být fenylalanin započítáván do jejich celkového denního příjmu).

Co lze doporučit spotřebitelům

Kupujte doplňky stravy obsahující chlorellu výhradně od výrobce, který je schopen zřetelně deklarovat kvalitu výrobku na štítku či v příbalovém letáku (úplné složení, původ suroviny, výsledky analýzy svědčící o bezpečnosti…).

Populární příspěvky z tohoto blogu

Káva prospívá

Nedávný výzkum naznačuje, že vyšší konzumace kávy byla spojena s nižším rizikem IBS (syndrom dráždivého tračníku). Někteří lidé se domnívají, že káva způsobuje gastrointestinální potíže, ale potřeba jít po kávě na toaletu neznamená způsobení žaludečních potíží. 

Proč kupujete Hydrolyzát kolagenu? Chtějte pouze HYDRÁT!

Hydrolyzát kolagenu je nejhorší prohešek, za který zcela zbytečně utrácíme peníze v domnění, že omládneme a klouby budou fungovat jako za mlada. Jednou pro vždy otevřeme oči a zavrhněme všechny produkty, které obsahují ve svém složení hydrolyzát kolagenu. Vyvařené kůže, kopyta a podobné s minimální vstřebatelností opravdu nemáme důvod konzumovat.

Jedovaté Goji

Věděli jste, že plody goji obsahovaly devět let zakázaný přípravek na hubení hmyzu? Je to sice už stará záležitost, ale otázkou je, zda kontroly této superpotraviny stále probíhají.