Diabetická dieta je postavená na pravidelném příjmu sacharidů a ke slazení se diabetikům ještě donedávna doporučovala fruktóza. Uvedené postupy rozvoj nemoci jen dále podporují. S doktorkou Sarah Hallberg se jednoznačně shoduji, že naprosté většině z nás omezení sacharidů prospěje a že základem zdravé stravy je jíst potraviny, ne cokoliv průmyslově vyrobeného a zabaleného v krabičkách.
Také si myslím, že tuky nejsou naším nepřítelem a že jich můžeme jíst mnohem více. Otázkou k diskuzi je, jestli je vhodné, případně dokonce nutné jich jíst až tak mnoho, jak je ve videu navrhováno. Další otázkou je, jestli také hlavní příčinou přejídání se sacharidy nejsou nesmyslná nízkotučná dietní doporučení minulých desetiletí. A jestli jedinci, kteří ignorovali uvedená doporučení a kteří jedli jen základní kvalitní potraviny, potřebují dnes cokoliv měnit.
Nezdravost diabetické diety není jediný problém medicínských diet. Nemocniční diety a nemocniční strava jsou totiž obvykle nezdravé a nechutné. Nabídka v bufetech a automatech nemocnic je zpravidla postavena na junk food, které je jednou z hlavních příčin, proč by se nemocnice měly zaměřit na skladbu jídla.