Přeskočit na hlavní obsah

Uměle slazené limonády

Já od jisté doby již limonády nepiji a dělám si vlastní ovocné vody. Nějak jsem si na to přišel sám, že v těch kupovaných je něco podezřelého.

Pití limonád s umělými sladidly během těhotenství je spojeno s nadváhou dětí. Kanadští výzkumníci studovali tři tisíce těhotných žen a jejich dietní zvyklosti. Téměř 30 % žen pilo během těhotenství uměle slazené nápoje. Po srovnání dalších parametrů, jako jsou index tělesné hmotnosti matek, jejich věk, trvání kojení, kouření, cukrovka anebo načasování zavedení pevných potravin, zjistili, že ve srovnání se ženami, které nepily dietní nápoje, měly ty ženy, které pily v průměru jednu plechovku dietní limonády denně, dvojnásobně vyšší riziko jednoletých dětí s nadváhou. 


Studie v JAMA Pediatrics nenašla spojitost s porodní hmotností kojenců, což naznačuje, že umělá sladidla neovlivňují růst plodu, ale až růst kojence. Pití cukrem slazených nápojů v těhotenství nebylo spojeno se zvýšeným rizikem nadváhy dětí. Studie automaticky nepotvrzuje příčinu, pouze naznačuje souvislost. Přesto vyvolává otázku, zda jsou umělá sladidla neškodná. Není hned nezbytné zakázat jejich konzumaci, ale také neexistují důvody (výhody), proč bychom je měli konzumovat, a proto je možné doporučit úplně se jim vyhýbat.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kyselina askorbová - výroba je hnus

Věděli jste, že asi 96 % produktů s vitamínem C dostupných v Evropě je obvykle krystalická kyselina askorbová, syntetizovaná v továrnách na Dálném východě z americké dextrózy, která se velmi špatně vstřebává? Proto když céčko, tak jedině v přírodní levotočivé formě.

První případ postmortální studie u pacienta očkovaného proti SARS-CoV-2

V roce 2021 vyšel odborný článek, který popisoval úmrtí člověka, který zemřel po aplikaci vakcíny proti covidu. Článek jsem přeložil a můžete tedy nyní nahlédnout do vědeckých detailů, abyste si uvědomili, že nechat si do sebe píchnout něco, o čem se nic neví, je doslova šílenost!

Mikroplasty v tělíčkách dětí!

Zdraví a vývoj dětí ohrožují mikroplasty . Podle německých odborníků je situace nebezpečná . Kde se v organismu berou a co je jejich příčinou?