Přeskočit na hlavní obsah

Uměle slazené limonády

Já od jisté doby již limonády nepiji a dělám si vlastní ovocné vody. Nějak jsem si na to přišel sám, že v těch kupovaných je něco podezřelého.

Pití limonád s umělými sladidly během těhotenství je spojeno s nadváhou dětí. Kanadští výzkumníci studovali tři tisíce těhotných žen a jejich dietní zvyklosti. Téměř 30 % žen pilo během těhotenství uměle slazené nápoje. Po srovnání dalších parametrů, jako jsou index tělesné hmotnosti matek, jejich věk, trvání kojení, kouření, cukrovka anebo načasování zavedení pevných potravin, zjistili, že ve srovnání se ženami, které nepily dietní nápoje, měly ty ženy, které pily v průměru jednu plechovku dietní limonády denně, dvojnásobně vyšší riziko jednoletých dětí s nadváhou. 


Studie v JAMA Pediatrics nenašla spojitost s porodní hmotností kojenců, což naznačuje, že umělá sladidla neovlivňují růst plodu, ale až růst kojence. Pití cukrem slazených nápojů v těhotenství nebylo spojeno se zvýšeným rizikem nadváhy dětí. Studie automaticky nepotvrzuje příčinu, pouze naznačuje souvislost. Přesto vyvolává otázku, zda jsou umělá sladidla neškodná. Není hned nezbytné zakázat jejich konzumaci, ale také neexistují důvody (výhody), proč bychom je měli konzumovat, a proto je možné doporučit úplně se jim vyhýbat.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Káva prospívá

Nedávný výzkum naznačuje, že vyšší konzumace kávy byla spojena s nižším rizikem IBS (syndrom dráždivého tračníku). Někteří lidé se domnívají, že káva způsobuje gastrointestinální potíže, ale potřeba jít po kávě na toaletu neznamená způsobení žaludečních potíží. 

Proč kupujete Hydrolyzát kolagenu? Chtějte pouze HYDRÁT!

Hydrolyzát kolagenu je nejhorší prohešek, za který zcela zbytečně utrácíme peníze v domnění, že omládneme a klouby budou fungovat jako za mlada. Jednou pro vždy otevřeme oči a zavrhněme všechny produkty, které obsahují ve svém složení hydrolyzát kolagenu. Vyvařené kůže, kopyta a podobné s minimální vstřebatelností opravdu nemáme důvod konzumovat.

Jedovaté Goji

Věděli jste, že plody goji obsahovaly devět let zakázaný přípravek na hubení hmyzu? Je to sice už stará záležitost, ale otázkou je, zda kontroly této superpotraviny stále probíhají.