
Ročně spotřebujeme neuvěřitelných 13 tisíc tun snídaňových cereálií a müsli výrobků. Víte však, že jedna plná miska cereálií může obsahovat tolik cukru, že tím vyčerpáte doporučený denní příjem cukrů? U malých dětí pak tento limit výrazně překročíte.
Vitamíny a celozrnná mouka: opravdu zdravé?
Přestože některé cereálie obsahují vitamíny či celozrnnou mouku, automaticky to z nich nedělá zdravou potravinu, kterou bychom měli pravidelně konzumovat. Ve skutečnosti se stále jedná o sladkost. Zejména v dětském jídelníčku by se měla objevovat jen výjimečně a s rozvahou.
Skrytý cukr všude, kam se podíváte
Pravidelnou konzumací cereálií si zajistíte především pravidelný přísun cukrů. Kromě běžného cukru (sacharózy, řepného nebo třtinového cukru) se dnes cereálie často doslazují také:
- glukózou (hroznový cukr),
- fruktózou (ovocný cukr),
- glukózo-fruktózovým sirupem,
- koncentráty ovocných šťáv,
- nejrůznějšími sirupy (javorový, agávový, rýžový, datlový),
- medem, sladem či melasou.
Jsou cereálie skutečně zdravé?
Z výživového hlediska jde tedy především o sladkost. V jádru se jedná o průmyslově zpracovanou mouku ochucenou cukrem. Cereálie tedy opravdu nejsou potravinou, kterou by bylo nutné pravidelně konzumovat.
Fortifikace (přidávání vitamínů a minerálů) je pak spíše známkou průmyslového zpracování než důkazem zdraví. Z původní obiloviny se totiž během zpracování přirozeně obsažené mikroživiny většinou odstraní nebo sníží, a proto jsou následně dodány uměle. Pozitivní efekt vitaminů a minerálů je však mnohdy zcela znehodnocen vysokým obsahem cukrů.
Závěr:
Pokud chcete skutečně zdravou snídani, raději volte přirozené potraviny – například ovesné vločky s ovocem, ořechy nebo semínky. Cereálie si dopřejte jen výjimečně a věnujte velkou pozornost jejich složení.