Přeskočit na hlavní obsah

Snídanové cereálie - sladkost nebo zdravá potravina?

Každoročně sníme 13 tisíc tun snídaňových cereálií a müsli výrobků! Pokud si dopřejete plnou misku cereálií (nehledě na velikost doporučené porce), můžete tím vyčerpat příjem cukrů na celý den. U malých dětí ho tím potom výrazně překročíte. 

Na vitamíny i celozrnnou mouku ve snídaňových cereáliích sice narazit můžete, tím se z nich ale automaticky nestává zdravá a ryze prospěšná potravina. Pořád se jedná o sladkost, kterou bychom měli do svého jídelníčku (a zejména jídelníčku dětí) zařazovat jen výjimečně. 

Pravidelnou konzumací cereálií si zaručíme jedině konstantní přísun cukrů. K jejich doslazování se dnes běžně kromě cukru (tj. sacharózy, řepného cukru, třtinového cukru) používají také jiné cukry, jako glukóza (hroznový cukr), fruktóza (ovocný cukr), glukózo-fruktózový sirup, koncentráty ovocných šťáv, různé sirupy (javorový, agávový, rýžový, datlový), med, slad, melasa a další.

Na cereálie tedy nelze pohlížet jako na zdravou potravinu. Cereálie jsou podle složení sladkost. Zjednodušeně je to cukry ochucená mouka, tedy výživově nic, co by bylo třeba ve stravě zajišťovat.

Ve složení některých cereálií se sice objevují vitamíny, ale moc váhy jim nepřikládejte. Fortifikace je především známkou vysoké průmyslové úpravy produktu. Základní potravina v podobě obiloviny je zpracovaná tak, že jsou v ní jinak tyto přirozeně obsažené mikroživiny odstraněny anebo se jejich obsah výrazně sníží, proto se pak znovu přidávají. Jakákoliv případná prospěšnost mikroživin je zmařena nadbytkem cukrů.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Káva prospívá

Nedávný výzkum naznačuje, že vyšší konzumace kávy byla spojena s nižším rizikem IBS (syndrom dráždivého tračníku). Někteří lidé se domnívají, že káva způsobuje gastrointestinální potíže, ale potřeba jít po kávě na toaletu neznamená způsobení žaludečních potíží. 

Proč NEodměňovat děti sladkostmi?

Není pochyb o tom, že nadměrná konzumace cukru škodí. Omezovat jakékoliv doslazování je jedním z mála doporučení, na kterém se už shodují zdravotníci celého světa. Přesto se u nás v mnoha školkách běžně odměňuje sladkostmi, ve školách děti dostávají slazené čaje nebo mléka a v nemocnicích najdete na chodbách automaty s limonádami. Vrcholem šílenství jsou pak lékaři a zubaři, kteří po ošetření nabízejí bonbón.

Je zdravější ovesné nebo kravské mléko?

V rámci průzkumu vědci zkoumali 237 rostlinných mléčných výrobků od 23 různých výrobců. Poté porovnali výživové hodnoty, minerály, vitamíny a stopové prvky rostlinných mlék s hodnotami kravského mléka. Výsledek pak překvapil i samotné výzkumníky.