Přeskočit na hlavní obsah

Snídanové cereálie - sladkost nebo zdravá potravina?

Snídaňové cereálie

Ročně spotřebujeme neuvěřitelných 13 tisíc tun snídaňových cereálií a müsli výrobků. Víte však, že jedna plná miska cereálií může obsahovat tolik cukru, že tím vyčerpáte doporučený denní příjem cukrů? U malých dětí pak tento limit výrazně překročíte.

Vitamíny a celozrnná mouka: opravdu zdravé?

Přestože některé cereálie obsahují vitamíny či celozrnnou mouku, automaticky to z nich nedělá zdravou potravinu, kterou bychom měli pravidelně konzumovat. Ve skutečnosti se stále jedná o sladkost. Zejména v dětském jídelníčku by se měla objevovat jen výjimečně a s rozvahou.

Skrytý cukr všude, kam se podíváte

Pravidelnou konzumací cereálií si zajistíte především pravidelný přísun cukrů. Kromě běžného cukru (sacharózy, řepného nebo třtinového cukru) se dnes cereálie často doslazují také:

  • glukózou (hroznový cukr),
  • fruktózou (ovocný cukr),
  • glukózo-fruktózovým sirupem,
  • koncentráty ovocných šťáv,
  • nejrůznějšími sirupy (javorový, agávový, rýžový, datlový),
  • medem, sladem či melasou.

Jsou cereálie skutečně zdravé?

Z výživového hlediska jde tedy především o sladkost. V jádru se jedná o průmyslově zpracovanou mouku ochucenou cukrem. Cereálie tedy opravdu nejsou potravinou, kterou by bylo nutné pravidelně konzumovat.

Fortifikace (přidávání vitamínů a minerálů) je pak spíše známkou průmyslového zpracování než důkazem zdraví. Z původní obiloviny se totiž během zpracování přirozeně obsažené mikroživiny většinou odstraní nebo sníží, a proto jsou následně dodány uměle. Pozitivní efekt vitaminů a minerálů je však mnohdy zcela znehodnocen vysokým obsahem cukrů.

Závěr:

Pokud chcete skutečně zdravou snídani, raději volte přirozené potraviny – například ovesné vločky s ovocem, ořechy nebo semínky. Cereálie si dopřejte jen výjimečně a věnujte velkou pozornost jejich složení.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kyselina askorbová - výroba je hnus

Věděli jste, že asi 96 % produktů s vitamínem C dostupných v Evropě je obvykle krystalická kyselina askorbová, syntetizovaná v továrnách na Dálném východě z americké dextrózy, která se velmi špatně vstřebává? Proto když céčko, tak jedině v přírodní levotočivé formě.

První případ postmortální studie u pacienta očkovaného proti SARS-CoV-2

V roce 2021 vyšel odborný článek, který popisoval úmrtí člověka, který zemřel po aplikaci vakcíny proti covidu. Článek jsem přeložil a můžete tedy nyní nahlédnout do vědeckých detailů, abyste si uvědomili, že nechat si do sebe píchnout něco, o čem se nic neví, je doslova šílenost!

Mikroplasty v tělíčkách dětí!

Zdraví a vývoj dětí ohrožují mikroplasty . Podle německých odborníků je situace nebezpečná . Kde se v organismu berou a co je jejich příčinou?