Přeskočit na hlavní obsah

Snídanové cereálie - sladkost nebo zdravá potravina?

Každoročně sníme 13 tisíc tun snídaňových cereálií a müsli výrobků! Pokud si dopřejete plnou misku cereálií (nehledě na velikost doporučené porce), můžete tím vyčerpat příjem cukrů na celý den. U malých dětí ho tím potom výrazně překročíte. 

Na vitamíny i celozrnnou mouku ve snídaňových cereáliích sice narazit můžete, tím se z nich ale automaticky nestává zdravá a ryze prospěšná potravina. Pořád se jedná o sladkost, kterou bychom měli do svého jídelníčku (a zejména jídelníčku dětí) zařazovat jen výjimečně. 

Pravidelnou konzumací cereálií si zaručíme jedině konstantní přísun cukrů. K jejich doslazování se dnes běžně kromě cukru (tj. sacharózy, řepného cukru, třtinového cukru) používají také jiné cukry, jako glukóza (hroznový cukr), fruktóza (ovocný cukr), glukózo-fruktózový sirup, koncentráty ovocných šťáv, různé sirupy (javorový, agávový, rýžový, datlový), med, slad, melasa a další.

Na cereálie tedy nelze pohlížet jako na zdravou potravinu. Cereálie jsou podle složení sladkost. Zjednodušeně je to cukry ochucená mouka, tedy výživově nic, co by bylo třeba ve stravě zajišťovat.

Ve složení některých cereálií se sice objevují vitamíny, ale moc váhy jim nepřikládejte. Fortifikace je především známkou vysoké průmyslové úpravy produktu. Základní potravina v podobě obiloviny je zpracovaná tak, že jsou v ní jinak tyto přirozeně obsažené mikroživiny odstraněny anebo se jejich obsah výrazně sníží, proto se pak znovu přidávají. Jakákoliv případná prospěšnost mikroživin je zmařena nadbytkem cukrů.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Káva prospívá

Nedávný výzkum naznačuje, že vyšší konzumace kávy byla spojena s nižším rizikem IBS (syndrom dráždivého tračníku). Někteří lidé se domnívají, že káva způsobuje gastrointestinální potíže, ale potřeba jít po kávě na toaletu neznamená způsobení žaludečních potíží. 

Proč kupujete Hydrolyzát kolagenu? Chtějte pouze HYDRÁT!

Hydrolyzát kolagenu je nejhorší prohešek, za který zcela zbytečně utrácíme peníze v domnění, že omládneme a klouby budou fungovat jako za mlada. Jednou pro vždy otevřeme oči a zavrhněme všechny produkty, které obsahují ve svém složení hydrolyzát kolagenu. Vyvařené kůže, kopyta a podobné s minimální vstřebatelností opravdu nemáme důvod konzumovat.

Lithiová baterie ve vodě exploduje!

Proč nejdou Tesly jen tak uhasit? Protože mají lithiovou baterii. Co vlastně dělá voda s lithiem? Budete zírat, tak jako já na TOHLE VIDEO.