Přeskočit na hlavní obsah

Je nutné omezovat maso?

Nejvášnivější debaty vzbuzuje zdravotní vliv masa na člověka. Podle některých nás maso jenom zabíjí, podle jiných je přirozenou výživově bohatou potravinou. Počátkem roku 2019 vydala komise EAT-Lancet zprávu s názvem Velká potravinová transformace, v níž doporučuje zásadní omezení masa ve stravě. Ale je to jinak!

Reakcí jsou zprávy a zamyšlení jiných odborníků, kteří doporučení zásadně omezovat maso vnímají jako eticko-ekologický nátlak, „aniž by smysluplnost omezování konzumace masa potvrzovaly robustní klinické studie.“ 

Spolehlivé důkazy, které by potvrdily jednoznačnou mechanistickou souvislost mezi konzumací masa v rámci zdravé stravy a rozvojem civilizačních chorob, však chybí. Tvrzení, že červené maso je „pravděpodobně karcinogenní“, nebylo nikdy doloženo. Ve skutečnosti posouzení rizik ukázalo, že se toto tvrzení nezakládá na pravdě.

Na základě zkreslení vědeckých poznatků se některé organizace pokoušejí ovlivnit tvůrce oficiálních politik, aby přijali opatření ke snížení spotřeby masa. Zásadní snížení spotřeby masa, jak ho obhajuje komise EAT-Lancet (Willett a kol., 2019), by mohlo způsobit vážné škody. Maso po dlouhou dobu bylo a stále je hlavním a vysoce kvalitním zdrojem výživy člověka. Teorie, že ho lze nahradit luštěninami a potravinovými doplňky, není více než pouhá spekulace. Zatímco strava bohatá na maso má prokazatelně prospěšné účinky napříč dlouhou historií našeho živočišného druhu, totéž se nedá říci o vegetariánství, jehož rizika jsou dlouhodobě přehlížena zejména těmi, kdo si ho na základě pochybných důkazů předčasně osvojili.

Takže, berte v potaz, že jsme prostě všežravci a do našeho jídelníčku maso patří.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Káva prospívá

Nedávný výzkum naznačuje, že vyšší konzumace kávy byla spojena s nižším rizikem IBS (syndrom dráždivého tračníku). Někteří lidé se domnívají, že káva způsobuje gastrointestinální potíže, ale potřeba jít po kávě na toaletu neznamená způsobení žaludečních potíží. 

Proč kupujete Hydrolyzát kolagenu? Chtějte pouze HYDRÁT!

Hydrolyzát kolagenu je nejhorší prohešek, za který zcela zbytečně utrácíme peníze v domnění, že omládneme a klouby budou fungovat jako za mlada. Jednou pro vždy otevřeme oči a zavrhněme všechny produkty, které obsahují ve svém složení hydrolyzát kolagenu. Vyvařené kůže, kopyta a podobné s minimální vstřebatelností opravdu nemáme důvod konzumovat.

Lithiová baterie ve vodě exploduje!

Proč nejdou Tesly jen tak uhasit? Protože mají lithiovou baterii. Co vlastně dělá voda s lithiem? Budete zírat, tak jako já na TOHLE VIDEO.