
Otázka konzumace masa vyvolává vášnivé debaty. Podle některých nás maso jenom zabíjí, podle jiných je přirozenou a výživově bohatou potravinou. Počátkem roku 2019 vydala komise EAT-Lancet zprávu s názvem Velká potravinová transformace, v níž doporučuje zásadní omezení masa ve stravě. Realita však může být úplně jiná!
Je omezení masa opravdu nutné?
Reakcí na zprávu EAT-Lancet jsou názory řady odborníků, kteří tento krok považují za eticko-ekologický nátlak, bez skutečně doložených důkazů. Tvrdí, že neexistují robustní klinické studie, které by jednoznačně potvrdily negativní účinky masa na zdraví člověka.
Spolehlivé důkazy, které by potvrdily jasnou souvislost mezi konzumací masa v rámci zdravé stravy a vznikem civilizačních chorob, stále chybí. Tvrzení, že červené maso je „pravděpodobně karcinogenní“, nebylo nikdy vědecky jednoznačně doloženo. Posouzení rizik ve skutečnosti ukázalo, že se toto tvrzení nezakládá na pravdě.
Co říká skutečná věda?
Na základě zkreslených vědeckých poznatků se některé organizace pokoušejí ovlivnit politiky, aby přijali opatření ke snížení spotřeby masa. Zásadní omezení, jaké navrhuje komise EAT-Lancet (Willett a kol., 2019), by však mohlo způsobit vážné škody.
Maso bylo po dlouhou dobu hlavním a kvalitním zdrojem výživy pro člověka. Teorie, že ho lze plnohodnotně nahradit luštěninami či potravinovými doplňky, je stále jen spekulací bez jasných důkazů. Naopak, strava obsahující maso má prokazatelně pozitivní účinky, což dokazuje dlouhá historie našeho druhu.
Rizika vegetariánské stravy jsou dlouhodobě přehlížena, zejména těmi, kteří si tento životní styl osvojili na základě neúplných či pochybných informací.
Jsme přirozeně všežravci
Je tedy dobré nezapomínat, že člověk je přirozeným všežravcem a maso do našeho jídelníčku jednoduše patří.