Přeskočit na hlavní obsah

Co správně jíst, aby se netloustlo

Mozaika potravin: „A co vlastně jíte?’ je asi nejčastější otázka lidí, kteří zjistí, že doma nejíme cukr. ‚Jídlo,’ odpovídám stručně, až si ostatní myslí, že je odbývám, jenže nic víc nemůže být blíže pravdě. Co ale většina lidí neví a co mi trvá vysvětlit už podstatně déle, je, že většina výrobků, co se prodává v potravinách, bohužel jídlo není.

Naštěstí se o tom mluví čím dál víc, a i vědci se činí a přináší důkazy, jak ultrazpracované potravinářské produkty zdraví neprospívají. Bohužel stejně se činí i marketingová oddělení snažící se lidi přesvědčit, že zrovna ta a ta instantní krabička či prášek je přesně to, co jim zajistí pohodu, všechny vitamíny a čas na život. V poslední době musí být ještě bez masa a ‚zachraňovat planetu’.

O tom, že většina těchto zázraků je vyrobena zejména smícháním nejlevnějších a na živiny prázdných škrobů, cukrů, rafinovaných rostlinných olejů a zpracovaných rostlinných bílkovin, na jejichž výrobu se příroda zrovna nešetří, samozřejmě mlčí a maskují to zdůrazněním, že do jídla byly přisypány umělé vitamíny, které prý mají zajistit zdraví. No jen se zastavte v obchodě, otočte obal na ta malá písmenka a podívejte se na složení. Pak se zpátky podívejte na cenovku a zjistíte, že marketingová oddělení umí kouzlit, protože lidi skutečně ty levné prázdné ingredience smíchané dohromady kupují za nemalé peníze.“

Jestli chcete vědět, co jíst, mrkněte sem nebo si zapamatujte následující zdroje.

Zdroje tuků a bílkovin
maso a vnitřnosti, ryby a mořské plody, mléko a nedoslazované mléčné produkty, vejce, luštěniny, ořechy a semínka / panenské rostlinné oleje, máslo, sádlo

Zdroje sacharidů

zelenina a ovoce, houby, brambory, kroupy, jáhly, pohanka, rýže, ovesné vločky, kvasové pečivo, těstoviny

Lidské potřeby

dostatek pohybu a spánku, pobyt na čerstvém vzduchu a slunci, dobrá nálada a přátelé

Populární příspěvky z tohoto blogu

Káva prospívá

Nedávný výzkum naznačuje, že vyšší konzumace kávy byla spojena s nižším rizikem IBS (syndrom dráždivého tračníku). Někteří lidé se domnívají, že káva způsobuje gastrointestinální potíže, ale potřeba jít po kávě na toaletu neznamená způsobení žaludečních potíží. 

Proč kupujete Hydrolyzát kolagenu? Chtějte pouze HYDRÁT!

Hydrolyzát kolagenu je nejhorší prohešek, za který zcela zbytečně utrácíme peníze v domnění, že omládneme a klouby budou fungovat jako za mlada. Jednou pro vždy otevřeme oči a zavrhněme všechny produkty, které obsahují ve svém složení hydrolyzát kolagenu. Vyvařené kůže, kopyta a podobné s minimální vstřebatelností opravdu nemáme důvod konzumovat.

Jedovaté Goji

Věděli jste, že plody goji obsahovaly devět let zakázaný přípravek na hubení hmyzu? Je to sice už stará záležitost, ale otázkou je, zda kontroly této superpotraviny stále probíhají.