Přeskočit na hlavní obsah

Česká republika si nesmí sama vyrábět elektrickou energii

Toto si před lety prosadilo Německo, aby naoko ukázalo, že jim jde o záchranu planety. Postupně zavírají uhelné a atomové elektrárny.  Ukazuje se, že Německo se staví do role parazita, který (ne)věří svým nestabilním větrníkům a solárům a přitom spoléhá na dostatek energie okolních zemí.

I přesto, že jsme sami ve výrobě elektrické energie soběstační a ještě exportujeme přes 15% vyrobené energie, nesmíme tuto energii přednostně prodávat občanovi této země, tak, jako donedávna.
 
Vyrobená elektřina v ČR, musí být přednostně nabídnuta na burze v Lipsku, kde se rozhodne o její ceně a i o tom, kam se nakonec dodá.
 
Výrobní cena energie v elektrárnách ČEZ je asi 0,15 až 1 koruna za kilowatthodinu (podle druhu elektrárny). Jenže, tržní systém je nastaven tak, že k zákazníkovi tato energie přiteče za více než troj až čtyřnásobek.

Kde je zakopaný pes?

Je tomu pár let zpátky, kdy se uzavíraly dvoustranné dohody mezi výrobcem elektřiny, který vlastnil i přenosovou soustavu a zákazníkem, to jsme my. To bývalo!!!
 
 Jenže, dnes v tomto byznysu funguje šest různých subjektů:

  • výrobce,
  • provozovatel přenosové soustavy,
  • provozovatel distribuční soustavy,
  • operátor trhu,
  • obchodník s elektřinou,
  • zákazník.

 
Ti první dva jsou nezbytní výrobce elektřiny a provozovatel soustavy. Ti zbylí tři jsou jen šejdíři, paraziti, šmejdi.
 
A tomuto póvlu se po kapitalisticku říká svobodný trh.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Káva prospívá

Nedávný výzkum naznačuje, že vyšší konzumace kávy byla spojena s nižším rizikem IBS (syndrom dráždivého tračníku). Někteří lidé se domnívají, že káva způsobuje gastrointestinální potíže, ale potřeba jít po kávě na toaletu neznamená způsobení žaludečních potíží. 

Mikroplasty v tělíčkách dětí!

Zdraví a vývoj dětí ohrožují mikroplasty . Podle německých odborníků je situace nebezpečná . Kde se v organismu berou a co je jejich příčinou?

Proč NEodměňovat děti sladkostmi?

Není pochyb o tom, že nadměrná konzumace cukru škodí. Omezovat jakékoliv doslazování je jedním z mála doporučení, na kterém se už shodují zdravotníci celého světa. Přesto se u nás v mnoha školkách běžně odměňuje sladkostmi, ve školách děti dostávají slazené čaje nebo mléka a v nemocnicích najdete na chodbách automaty s limonádami. Vrcholem šílenství jsou pak lékaři a zubaři, kteří po ošetření nabízejí bonbón.